Mine clubhouse, Sierra Leone

  • KoiduEntertainment_slide_01
  • KoiduEntertainment_slide_02
  • KoiduEntertainment_slide_03

KoiduEntertainment_05_thKoiduEntertainment_06_thKoiduEntertainment_03.thKoiduEntertainment_04_th

KoiduEntertainment_02_thKoiduEntertainment_01_th

Dining, entertainment and relaxation facilities for the management staff of a large mine.

  • Location: Sierra Leone

Located in close proximity to the managers houses, the Clubhouse provides dining, entertainment and relaxation facilities for the management staff. Sited at the base of a hill and overlooking a swimming pool and dam in an area that is to be developed as a nature reserve, the clubhouse is arranged linearly along the contours and is conceptualised as a village of buildings arranged on either side of a main “street” which connects the main arrival parking courtyard to the houses on the hill above.
KoiduEntertainment_rs_01
A small span structural grid of concrete reinforced masonry piers is the ordering device that gives coherence to the complex of buildings and structural support to the roof trusses. The trusses are hammer-beam type trusses. Left exposed they give the long rectangular rooms pattern, scale and rhythm. Enclosure between the columns is provided by a combination of solid masonry infill panels, mesh screens or large operable glass windows and doors.

All the rooms have large glazed windows and doors overlooking the swimming pool, dam and valley below.

The Dining Room has the Kitchen along one wall on the supper slope side. Large glazed doors open up the opposite wall to the covered stoep which also serves as a dining space looking over the dam.

Team: Collis/ Irvine/ Walton/ Mc Givern/ De Bruyn/ McDonald