Green Shops

greenshops_drawings_site_th

greenshops_drawings_plan_th

greenshops_drawings_section_th

greenshops_drawings_elev_se_th

greenshops_drawings_elev_sw_th

greenshops_drawings_elev_bell1_th

greenshops_drawings_elev_bell2_th

greeshops_poster_th

GreenShops_Photo01_thGreenShops_Photo02_thGreenShops_Photo03_thGreenShops_Photo05_th

GreenShops_Photo06_thGreenShops_Photo07_thGreenShops_Photo08_thGreenShops_Photo09_th

GreenShops_Photo10_thGreenShops_Photo11_thGreenShops_Photo14_thGreenShops_Photo15_th

GreenShops_Photo13_thGreenShops_Photo04_thGreenShops_Photo16_thGreenShops_Photo17_th

A rural financial services centre built using sustainable methodology

  • Location: Eastern Cape, South Africa
  • Status: Completed

This project is in Centani, a small town in the Eastern Cape, in a poor and underdeveloped area. However, it is rich in both natural and human resources. The project took financial services to a neglected community, in order to stimulate development. The brief was to provide a financial services centre built using sustainable methodology within a sustainable system in an urban context. The response is resource efficient, contextually appropriate civic architecture achieved through an intense partnership with the user community.

The site planning drew on spatial ordering of the traditional Xhosa homestead and the Edwardian grid of the town layout

A process of resource mapping informed the building process. Existing buildings were renovated and mined for materials for re-use; local alien trees provided a source of timber; traditional building skills used to construct wattle and daub in-fill panels. A strategy of zero waste was implemented so all waste generated on site was sorted, evaluated and integrated into the new buildings where possible. Passive thermal design and active natural controls have achieved a comfortable low-energy input environment.

Close consultation with the local community, a lot of involvement in the design and building process resulted in buildings that are well liked and well-used; that have achieved a high degree of social acceptance.

Project Architects: Vernon Collis & Anna Cowen in Association
Team: Collis/ Cowen/ Putter/ Barnes

 

 

See Chief’s Community Building